viernes, 21 de mayo de 2010

Eivissa, confederada amb Roma

Mentre es romans s'afanyaven a la Península fent conquestes per tot arreu, Eivissa arriba a un acord amb Roma quedant confederada a s'Imperi, d'aquesta manera aconsegueix es major grau d'autonomia permès per ses lleis romanes. Una mica semblant va fer amb ses principals colònies púnicas des continent concedint-los sa ciutadania romana a canvi d'acatar el nou règim. D'aquesta manera Roma controlava ses principals ciutats des litoral hispà.

Durant mig mil·lenni s'Illa havia viscut baix es règim *púnic, amb es seus déus i costums mesclats amb s'element indígena, va ser una mica així com una illa estat, dividida i en dues, es camp i sa ciutat. De sa ciutat arribaven i sortien naus amb destinació a tots es punts d'un Mediterrani més lleuger i menys perillós, a poc a poc Roma s'anirà assentant en es tres continents que quedaran units baix un nou i llarg poder imperia, Europa, Àfrica i Àsia es van a entendre amb llengua llatina.

A s'any 25 abans de Crist August guanya ses guerres *cántabres i sa Península Hispànica quedarà dividida en tres províncies: Tarragonina, *Bètica i *Lusitània. Es cercle mediterrani queda tancat, Eivissa segueix autònoma i adaptant-se as nous temps. Estupendes indústries mineres, de *salaçons, vi , pansses i sobretot sa sal, principal riquesa de la Illa, de tal manera era important aquesta indústria que entre es port d'Eivissa i ses Salines hi havia una magnífica calçada *empedrada.

Davall es murs de l'esglèsia de San Miquel podria haver-hi un temple a *Balat esposa de *Baal o déu de ses tempestes i de s'agricultura, es Senyor, i per tant *Balat és sa Senyora des camps, deessa de s'agricultura, en àrab Beleu és sa terra, es camp (van tenir un fill, *Aliyan, que juntament amb son pare van lluitar contra *Mot, Déu de sa sequera i es món inferior), sa seua equivalència a *Cartago seria *Amón, d'aquí *Baal *Amón s'esposa de sa qual en cartaginès seria *Tanit. *Melkart en sa versió de Tir amb sa seua esposa *Astartes que para els grecs serà Venus amb Zeus, o *Cibeles amb Júpiter en moltes parts d' *Hispania. *Baal va ser en els seus orígens un déu *cananeo i a Israel ho va introduir el rei *Acab construint un temple a aquest déu a *Samària per a complaure a sa seua esposa fenícia *Jezabel… li va costà molt car, segons La Bíblia.

NOTA: En temps islàmics el turó on està l'església de San Miguel era anomenat Balad i *Balafi a Sant Llorenç és un altre toponímic relatiu a aquest culte .

Traducido y copiado de apocapoc


No hay comentarios:

Publicar un comentario