Mentre es romans s'afanyaven a la Península fent conquestes per tot arreu, Eivissa arriba a un acord amb Roma quedant confederada a s'Imperi, d'aquesta manera aconsegueix es major grau d'autonomia permès per ses lleis romanes. Una mica semblant va fer amb ses principals colònies púnicas des continent concedint-los sa ciutadania romana a canvi d'acatar el nou règim. D'aquesta manera Roma controlava ses principals ciutats des litoral hispà.
Durant mig mil·lenni s'Illa havia viscut baix es règim *púnic, amb es seus déus i costums bé mesclats amb s'element indígena, va ser una mica així com una illa estat, dividida i en dues, es camp i sa ciutat. De sa ciutat arribaven i sortien naus amb destinació a tots es punts d'un Mediterrani més lleuger i menys perillós, a poc a poc Roma s'anirà assentant en es tres continents que quedaran units baix un nou i llarg poder imperia, Europa, Àfrica i Àsia es van a entendre amb llengua llatina.
A s'any 25 abans de Crist August guanya ses guerres *cántabres i sa Península Hispànica quedarà dividida en tres províncies: Tarragonina, *Bètica i *Lusitània. Es cercle mediterrani queda tancat, Eivissa segueix autònoma i adaptant-se as nous temps. Estupendes indústries mineres, de *salaçons, vi , pansses i sobretot sa sal, principal riquesa de la Illa, de tal manera era important aquesta indústria que entre es port d'Eivissa i ses Salines hi havia una magnífica calçada *empedrada.
NOTA: En temps islàmics el turó on està l'església de San Miguel era anomenat Balad i *Balafi a Sant Llorenç és un altre toponímic relatiu a aquest culte .
Traducido y copiado de apocapoc
No hay comentarios:
Publicar un comentario